Как да си приготвим  пречистено индийско масло гхи?

от Posted on 1 min read 527 views

Гхи маслото представлява преработено краве масло, което се пречиства чрез разтапяне и на огън и отстраняване на водата и протеините от него, за да останат полезните мазнини.

Чрез преработката му по този начин маслото става подходящо и за хора с алергия към лактоза, тъй като именно чрез преработката се пречиства от нея.

Маслото се използва за готвене,  а може и да се употребява директно на гладно. Има теории, че помага на хора със стомашно-чревни проблеми.

Използва се от хилядолетия не само в аюрведата, а аз пък съм чувал също и, че по този начин нашите баби и дядовци са съхранявали маслото за дълго време без хладилник.

Нека ви покажа как аз си приготвям маслото Гхи в домашни условия.

Начин и рецепта за приготвяне на гхи масло

 

Набавете си стъклен буркан (моя е 700мл ), като за него ще ви е необходимо 1кг краве масло. Аз използвах за рецептата и снимките 2бр. масло от 200гр., защото разполагах с такова.

Слагате маслото в подходяща тенджера и поставяте котлона на среден огън. След няколко минути маслото започва да се разтапя и да отделя пяна. През различното време пяната от маслото придобива различен цвят.

Аз лично отделям пяната от момента,  в който започне да се образува, така събирам по-малко мръсотии по дъното накрая. Идеята на това разтапяне е, че чрез завирането се отделят нечистотиите.

Много зависи от типът масло, съветвам ви да използвате хубаво масло, за да имате качествена храна. Ако отпенвате нискокачествен продукт, има опасност да ви мирише на различни кофти неща.

гхи масло приготвяне

В началото маслото е тъмно и прилича на застроена супа, но постепенно започва да се избистря. Желателно е да не го оставяте без надзор и да следите мириса му. Малко по малко маслото започва да се избистря, като се изпарява водата, а на дъното се отлагат протеините.

Задължително е отпенването му да се прави постоянно. Бихте могли да използвате решетъчна лъжица. Аз лично използвам метална цедка, защото е по-ситна и не остават много мръсотии.

Процесът по приготвяне на Гхи масло

гхи масло приготвяне у дома
гхи масло приготвяне у дома

В зависимост от количеството времето за претопяване продължава между 20 и 40 мин.

 

гхи масло приготвяне у дома

Бихте могли да познаете кога е готово по кехлибарения цвят, който придобива и мириса на леко печени орехи. В един момент маслото спира да ври, тогава е нужно да го премахнете от огъня.

 

Следва процес по прецеждане и съхраняването му. Задължително е бурканът, който ще използвате да бъде сух. Поставяте марля или хартия от салфетка върху буркана и го хванете с ластик.

След няколко минути сложете малко от количеството и изчакайте буркана да се постопли, за да не се спука, след което бавно започвате да наливате маслото върху хартията.

След цялата процедура оставете буркана на хладно, докато се охлади и чак тогава го затваряйте.

Не забравяйте, че така приготвено маслото гхи може да издържи много дълго време без да е в хладилник. Бихте могли и да го носите с вас без хладилник, ако пътувате.

 

Обещавам ви, че веднъж приготвено така масло, няма да искате да опитате друг вариант върху препечен хляб или друго любимо ястие.

 

Очаквам коментарите ви 😉

-------Надявам се материалът да ти е харесал. Сподели все пак ;)-------
signature

Какво смяташ?

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

No Comments Yet.

Previous
Спрете паниката – спрете вируса!
Как да си приготвим  пречистено индийско масло гхи?